Sivut

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Shampoopala, olut-muna shampoo

shampoopala olut-muna shampoo


Olen etsinyt sopivaa saippuareseptiä testatakseni käsittelemätöntä, punaista palmuöljyä jota taannoin ostin Helsingin Hakaniemessä sijaitsevasta Vii Voanista kookosöljyn ja muutaman muun saippuatarvikkeen lisäksi. Aikani Googlessa seikkailtuani päädyin Tintta-Marin tevoksia –nimiseen blogiin josta bongasin varsin mukavalta vaikuttavan olut-muna- shampoopalan ohjeen.

Sattuipa sopivasti! Samalla kun testasin punaista palmuöljyä, pääsin testaamaan myös shampoopalan valmistusta! Minulla on hyviä kokemuksia Vihreän kosmetiikan (nyk. FLOW kosmetiikka) olut-muna shampoopaloista joten resepti vastaavanlaiseen omatekoiseen versioon oli oikein tervetullut.

Muiden ainesten väriominaisuudet eivät näyttäneet olevan ristiriidassa palmuöljyn punaruskean värin kanssa; kananmunan keltuaisen värjäävyydestä en ollut varma mutta mahdollinen väri on melkoisen varmasti kellertävä. Ihan hyväksyttävä siis.

Ryhtiä ja kiiltoa!

Munan keltuaisen sisältämä lesitiini ilmeisesti ryhdistää hentoja hiuksia ja oluen sanotaan tuovan kiiltoa tukkaan, siksi näitä ruoka-aineita käytetään shampoonkin raaka-aineina vaikka äkkiseltään hiukan oudolta kuulostaakin.

Jotkut pesevät hiuksia ihan pelkällä kananmunalla ja olutta voi myös käyttää huuhteena sellaiseenaan. Itse en ole testannut, olisi kyllä ihan kiinnostavaa kokeilla! Pidemmän päälle kävisi voisi käydä kalliiksi jos noita tuotteita käyttäisi sellaisenaan ja päivittäin.


Muunsin Tintta-Marin ohjetta hitusen, tein hiussaippuan seuraavanlaisilla spekseillä:

Hiussaippua hennoille hiuksille eli olut-muna shampoo

  • 300g oliiviöljyä
  • 100g käsittelemätöntä, punaista palmuöljyä
  • 100g kookosrasvaa
  • 140g tummaa ykkösolutta (Mikä tahansa olut käy)
  • 68g lipeää
  • 2 munan keltuaista

shampoopala ainekset
Rasvainen iltapala tulossa..?  No ei, (huomaa lipeä) vaan shampoota! Tietenkin!




















Aiemmin tekemistäni saippuoista tämä poikkesi siten että nesteeksi tuli olutta ja kananmunankeltuaisia. Tuntui hassulta avata olut, kaataa se lasiin – ja jättää se siihen lämpenemään ja väljähtymään. Ihan tieten tahtoen ja tarkoituksella! Oi aikoja, oi tapoja!

Edesautoin oluen väljähtymistä sekoittelemalla sitä lasissa. Ihan täysin kuplattomaksi olutta en jaksanut huljutella, mutta ei se saippuanvalmistusta haitannut. Sekoitin lipeän väljähtyneeseen olueeseen ja sekoitin kannella suljettua lasipurkkia tiskialtaan yläpuolella pyöritellen.

Lipeä suli ihan normaalisti eikä mitään erityisempiä reaktioita ilmennyt. Kaadoin lipeäseoksen sulaneiden rasvojen joukkoon ja surruttelin kiisseliksi. En oikein tiennyt missä vaiheessa keltuaiset kuuluu lisätä; minä lisäsin ne saippuakiisseliin ja se tuntui olevan ihan o.k.

shampoopala olut-muna valmistus
Lisäsin munankeltuaiset saippuakiisseliin.




















Käsittelemätön palmuöljy tuoksui miedosti – eikä minusta lainkaan pahalle. Joissakin saippuateksteissä varoitellaan käsittelemättömän palmuöljyn epämiellyttävästä hajusta joka varsinkin suuressa määrin käytettynä kuulemma jää myös saippuaan. Itse en ole valmiissa shampoopaloissa huomannut palmuöljyn tuoksua lainkaan, eikä se tosiaan tuoksunut merkittävästi edes suoraan purkista otettuna. Ainakin tämä Vii Voanista ostettu punainen palmuöljy tuntuu siis toimivan saippuanvalmistuksessa oikein hyvin. 

Shampoopalat muoteissa



















Sain kauniinkeltaisen saippuamassan muotteihin ihan mukavasti. Sen jälkeen massa alkoi jässähtää vauhdilla mutta ei se enää siinä vaiheessa haitannut. Lopullinen kovettuminen puolestaan kesti pienen ikuisuuden: irrotin saippuat vasta vajaan viikon kuluttua muoteistaan! Muutama päivä olisi voinut riittää mutta ei pidemmästäkään ”lepoajasta” näemmä haittaa ollut. Aika tiukassa nuo olivat edelleen. 

Näistä tulee minulle mieleen aurinkoinen syyspäivä; keltaiset ja oranssit lehdet ja auringonpaiste! :) Saa nähdä miten toimivat, toivottavasti hyvin. Jos ovat päteviä, teen näitä varmasti toistekin, mutta ehkä hiukan lisää tuunattuna:  olutta voisi seuraavalla kerralla terästää hauduttamalla siinä kuivattua kamomillaa; se passaisi vaaleansävyiselle tukalleni. Jotain tuoksuakin voisi testata!

Edit. 25.10.2012: Vilkaise myös kokemukseni Vihreän kosmetiikan shampoopaloista ja postaus soijashampoon valmistuksesta!


7 kommenttia:

  1. Ensimmäisenä kun näin postauksen niin ajattelin että miten sait noin kauniin väristä shampoota! Huomasitko oliko palmuöljyssä pieniä tummia pisteitä? Minun palmuöljyssä oli, mutta poimin ne pois lusikalla. Ihanalta kuulostava ohje, mutta se on valitettavasti aivan liian hoitava minun rasvaisille/normaaleille hiuksille. Minun pitää vaan keksiä oma ohje niin saan keltaista shampoota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, oli pisteitä, en poistanut niitä, mietin kyllä että pitäisikö. Päiväys oli kunnossa joten ajattelin antaa olla vaan. Saa nähdä ajan kanssa onko niistä jotain haittaa saippualle.

      Enpä tullutkaan ajatelleeksi että tuo voi olla liiankin hoitavaa (minullakin on rasvaisuuteen taipuvaiset hiukset)! Olut-muna on ollut toimiva kombinaatio vihreä Kosmetiikan shampoissa ja tähän tuli palmuöljyä > ajattelin että tää oon just sopiva! :D No, täytyy testailla. Ja täytyy tehdä joku toinenkin shampoopala niin voi sitten vaihdella. (Haa, tekosyy tehdä lisää saippuaa! ;) )

      Poista
    2. Minä löydän aina ties kuinkaa monta hyvää syytä tehdä saippuaa :D Katsoin soapcalcista että tässä shampoossa on ylirasvoittuvuusprosentti 6%. Minulle sopii parhaiten 3%. Talvipakkasilla käytän sellaista jossa on 4%. Katsoin myös että puhdistuvuus oli 14. Itse olen shampoossa käyttänyt paljon suurempaa arvoa, koska halun että shampoo puhdistaa enemmän kuin hoitaa. Hiukseni on sen verran rasvaiset että joudun pesemään ne joka toinen päivä vaikka olen yrittänyt pidentää pesuväliä. Jos käytän liian hoitavaa shampoota niin ne ovat jo rasvaise saman päivän aikana.

      Poista
    3. Ja noista keltuaisista tulee varmaan vielä lisää rasvaa. Onneksi talvi on tulossa ja samalla tarve hoitavammalle shampoolle! Pidän peukkuja pystyssä että keltuaisen ryhdistävyys tasapainottaisi runsasta hoitavuutta. Kunhan tuo kypsyy niin raportoin sitten miten saippuan minun päässäni toimii! :)

      Poista
    4. En ole huomanut että keltuaiset olisivat tehneet hiuksista rasvaisia, ne ovat pelkästään lisäneet kiiltoa. 2 keltuaista 500g saippuoituja rasvoja on niin pieni määrä että en usko että niistä on haittaa, päinvastoin. Ja shampoosaippuassa on se hyvä puoli että jos se on liian hoitava niin sitä voi aina käyttää tavallisena saippuana tai antaa se jollekin jolla on kuivat hiukset.

      Poista
  2. Kivan kuuloinen ohje :) ja kauniit palaset!
    Itse meinaan koklata shampoota hamppuöljyn ja kananmunan kera :)
    AINA löytyy syy tehdä saippuaa :D Ite meinasin koklata myös muffinssin muotoisia saippuoita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Pyöristelin vielä noita kulmia kuvauksen jälkeen, tuli siistimmän näköisiä ja ovat sitten mukavampia käyttää. :) Miten hamppuöljy vaikuttaa shampoossa ts. mikä sen tarkoitus on? Hamppuöljy on mulle toistaiseksi ihan vieras ainesosa saippuanteossa!

      Poista